Energetska efikasnost kao preduslov razvoja "zelene ekonomije"

Na Seminaru Fondacije „Zoran đinđić”, održanom u Kotoru, Dragica Sekulić, pomoćnik ministra, zaključila je: "Energetska efikasnost je jedan od osnovnih zahtjeva sva tri stuba održivog razvoja i kao takva je esencijalan primjer ozelenjavanja svake nacionalne ekonomije’’

Podgorica, 12.april 2011. godine

 

Dragica Sekulić, pomoćnik ministra ekonomije za energetsku efikasnost govorila je na Seminaru „ Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – potencijali za razvoj na Zapadnom Balkanu“, koji je organizovan u sklopu godišnjih seminara Fondacije „Zoran đinđić“, za Program stipendija njemačke privrede 09. aprila 2011. godine u Kotoru. Tom prilikom Pomoćnik Sekulić podsjetila je sve prisutne o ključnoj ulozi energetske efikasnosti u procesima održivog razvoja, kao i njenog značaja za orjentaciju nacionalnih privreda ka“zelenoj ekonomiji“.

 

Od 2004. godine Fond "Dr Zoran đinđić" zajedno sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i Delegacijom nemačke privrede u Beogradu (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft i Delegation der Deutsche Wirtschaft) organizuju Program stipendija nemačke privrede "Zoran đinđić", čiji je cilj da se kvalifikovanim mladim ljudima obezbedi stručno usavršavanje u najpoznatijim nemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest meseci. Stipendije su namenjene studentima završnih godina fakulteta i diplomiranim stručnjacima sa prvim radnim iskustvom. Stručnu praksu studenti obavljaju u nekim od najznačajnijih nemačkih kompanija u oblastima automobilske industrije, energetike, elektrotehnike, elektronike, bankarstva, biznisa, građevinarstva, trgovine, avioinženjeringa, poljoprivredne tehnike, kartografije. U okviru svojih redovnih aktivnosti Fond dr Zoran đinđić organizuje edukativne seminare za učesnike u programima stipendija u Nemačkoj i Austriji.

Cilj ovih seminara je upoznavanje učesnika sa aktuelnim razvojem procesa pridruživanju Evropskoj uniji, aktuelnim stanjem demokratskih i ekonomskih procesa, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj saradnji sa Nemačkom i Austijom, kao i upoznavanje sa radom, zalaganjima i doprinosima dr Zorana đinđića u demokratizaciji Srbije i modernizaciji njenih principa koji su doprinijeli bržem približavanju Srbije evropskoj zajednici.


U dosadašnjim predavanjima učestvovali su eminentni stručnjaci iz različitih sfera društvenog života sa Zapadnog Balkana, koji su govorili o svom dugogodišnjem radu i iskustvu, kao i očekivanjma i izazovima u godinama koje nas očekuju. Na ovom seminaru, pored pomoćnika ministra Sekulić, govorili su i visoki predstavnici Njemačke razvojne banke – (KfW) i Njemačkog društva za međunarodu saradnju (GIZ)

Štampaj