Održana je radionica jermenskog fonda za EE i OIE

U Jerevanu je od 11. do 12. maja 2017. godine, održana dvodnevna radionica  posvećena razmjeni znanja i iskustava u pogledu funkcionisanja fonda za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

 

Ministarstvo ekonomije, kao nadležni državni organ za oblast energetske efikasnosti, nastoji da uspostavi održiv mehanizam finansiranja projekata u oblasti energetske efikasnosti. Stoga je predmetna posjeta bila prava prilika da se sa institucijama i organizacijama, koje su u Jermeniji uspostavile ovakav sistem finansiranja, razmjene dragocjena iskustva i sagledaju mogući mehanizmi za implementaciju istih u Crnoj Gori.

 

Predstavnici jermenskog fonda za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije su u prisustvu predstavnika Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije prezentovali način funkcionisanja fonda kao i iskustva u pogledu realizovanih aktivnosti. Pored toga, svi učesnici radionice su razmijenili informacije u pogledu  nacionalnih zakonodavnih okvira i  primjerima uspešnih projekata u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

R2E2R2E2

Predstavnici Ministarstva ekonomije, Božidar Pavlović i Velibor Sinanović, su razmijenili iskustva i znanja sa relevantnim predstavnicima domaćina, kao i sa predstavnicima susjednih zemalja koji su učestvovali u radionici. Tokom radionice vođene su i detaljnije diskusije o svim važnijim pitanjima, a posebno u oblasti uspostavljanja, koordinacije i funkcionisanja fonda u oblasti energetske efikasnosti u Jermeniji i detaljno upoznavanje sa iskustvom Jermenije u ovom pogledu.

 

Prisutni su se saglasili da iskustva i uspostavljeni mehanizmi jermenskog fonda za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije mogu biti od izuzetne važnosti u pogledu uspostavljanja održivog mehanizma finansiranja u oblasti energetske efikasnosti u zemljama učesnicama radionice. Učesnici  radionice su izrazili i spremnost da nastave uspostavljenu saradnju.

 

Cilj radionice bio je i da obezbjedi praktična, operativna iskustva koja se odnose na uspješan rad jermenskog fonda za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Dvodnevna radionica je, između ostalog, obuhvatila i pregled operativnog modela za finansiranje energetske efikasnosti, kao i informacije o finansijskim aspektima fonda za energetsku efikasnost. 

Štampaj