Skoro 3 miliona eura uloženo u KCCG u okviru MEEP-a

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldštajn i direktorica Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Tatjana Proskurjakova, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić i direktorka Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević obišli su Klinički centar Crne Gore, gdje je kroz projekat “Energetska efikasnost u Crnoj Gori“(MEEP) do sada uloženo oko 2,8 miliona eura.

 

Ministar Hrapović je saopštio da je u okviru projekta energetski adaptirano 11 zdravstvenih ustanova i to Institut za bolesti djece KCCG, Klinički centar Crne Gore u dijelu termo-tehničkih i elektro instalacija, pet bolnica (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Cetinje i Kotor), dvije specijalne bolnice (Risan i Brezovik) i dva doma zdravlja (Cetinje i Kotor), ukupne vrijednosti izvedenih radova 5.140.204 eura.

 

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore, Zorica Kovačević, je objasnila da su radovi u objektu Instituta za bolesti djece, vrijedni skoro milion eura, podrazumijevali zamjenu fasadne stolarije, postavljanje termo fasade, termo i hidro izolacije na dijelu krova, instalacije sistema za grijanje i hlađenje, postavljanje razvodnih ormana.

 

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić kazao je da je Ministarstvo ekonomije odgovorno za koordinaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ i obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja za realizaciju projekta u zdravstvenim objektima.

 

U okviru projekta, u prethodnih sedam godina, energetski je adaptirano 20 objekata i to: 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 7,6 miliona eura, kazao je Noveljić i podsjetio da se projekat finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura.

 

Direktorica Svjetske banke za Zapadni balkan Ellen Goldstein je izrazila zadovoljstvo što je projekat donio korist prije svega pacijentima, kao i državnom budžetu, kroz uštede u potrošnji energenata koje su ostvarene njegovom realizacijom. Ona je prezentovala prioritete Svjetske banke identifikovane dokumentom Partnerski okvir sa Crnom Gorom 2016-2020 i najavila da će razmotriti opcije za podršku u predloženim potencijalnim oblastima saradnje, kao što su makro-fiskalna i finansijska otpornost, razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta, kao i održivost životne sredine.

 

Projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ počeo je sa implementacijom 2009. godine, sa rokom završetka mart 2018. godine

Štampaj