Konferencija o energetski efikasnom osvjetljenju

U organizaciji Ministarstva ekonomije i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) u Podgorici je 28. Aprila 2011 u hotelu Crna Gora održana konferencija o energetski efikasnom osvjetljenju. Konferencija koja se bavi specifičnom tematikom kao što je kvalitet rasvjete uz racionalno potrošnju energije održava se po prvi put i u Crnoj Gori i u regionu.

 

lighting_conference_1

Konferenciju su otvorili ministar dr Vladimir Kavarić i direktor GIZ-a za Crnu Goru Peter Bonin.

U uvodnim riječima ministar Kavarić je naglasio da: “…bez značajnih poboljšanja energetske efikasnost, ne može se garantovati ekonomski i ekološki održivo snabdjevanje energijom na duži rok“. Dok je Peter Bonin istakao da „... da bi se došlo do novih rješenja za energetski efikasne sisteme rasvjete treba preduzeti nekoliko koraka koji obuhvataju nastavak političke spremnosti, raspoloživost efikasnih tehnologija, usluga i naravno, mehanizme finansiranja...“

 

 

Ovu konferenciju karakterisalo je veliko interesovanje domaće stručne javnosti koje je nadmašilo očekivanja organizatora konferencije. Konferenciji je je prisustvovalo oko 150 predstavnika privatnih firmi, državnih instutucija, univerziteta, studenata i td. što je jasan pokazatelj potrebe domaćih stručnjaka za dobijanjem novih saznanja, ostvarivanje novih kontakata u ovoj oblasti i uopšte narasle potrebe da se ovoj temi posveti veća pažnja nego što je to do sada bio slučaj.

 

lighting_conference_2

Učesnici su kroz sprovedenu anketu veoma visoko ocijenili izbor tema kao i kvalitet prezentacija, koje su pripremili priznati domaći i međunarodni stručnjaci u ovoj oblasti.

Na konferenciji su učestvovali renomirani proizvođači i distributeri rasvjetne opreme kao što su Swarco, Osram, Siteco, Regiolux, Winsol i Minel-Schreder koji su pored pripremljnih prezentacija svojih firmi  u foajeu ispred sale za rad izložili dio svojih produkata a učesnici konferencije su imali priliku da uspostave direktne kontakte sa predstavnicima ovih  firmi.

Na Konferenciji je bilo riječi o zakonodavstvu u oblasti osvjetljenja, evropskim normama i mogućnostima za razvoj energetski efikasnog osvjetljenja u Crnoj Gori.  Posebna pažnja je posvećena uličnoj rasvjeti, signalizaciji i mogućim oblicima finansiranja i razvoja takvih projekata, kao i energetski efikasnoj rasvjeti unutrašnjih prostora i mogućnostima osvjetljenja savremenim rasvjetnim tijelima, kvalitetu osvjetljenja u školama, administrativnim zgradama, stambenom prostoru itd.

 

Konferencija je, između ostalog, imala za cilj povezivanje domaćeg i stranog tržišta, privatnog i javnog sektora, institucija i organizacija sa djelatnošću u oblasti energetski efikasne rasvjete te promociju i jačanje energetske efikasnosti u Crnoj Gori. Učešće na konferenciji predstavljalo je svojevrsnu priliku za dobijanje informacija i ostvarivanje potrebnih kontakata sa stručnjacima iz  ove oblasti.

 

Prezentacije govornika i ostale informacije vezane za konferenciju možete pronaći na internet stranici konferencije.

Štampaj